Nurmeslainen näkökulma koulunkäynnin suuresta muutoksesta

Nurmes-seura ry:n tehtävänä on muun toiminnan ohessa suorittaa ja tukea kotiseutua koskevaa tallennus-, tutkimus ja julkaisutoimintaa. Tavoite on yhtenäväinen Inkeri ja Mauri Vänskän säätiön tarkoituksen kanssa ja päätös lähteä rahoittamaan Nurmes-seura ry:n kirjahanketta Hiljentyneet koulut II oli luonteva.

Hiljentyneet koulut II on nurmeslainen näkökulma koulunkäynnin suuresta muutoksesta 1600-luvulta 2000-luvun alkupuolelle. Kirja keskittyy kuvaamaan erityisesti alkeisopetuksen jälkeistä opetusta; jatkokursseja, jatkokoulutusta sekä kansalaiskoulua. Peruskoulua kirjassa käsitellään Laamilan yläasteen ja muiden 2000-luvulla lakkautettujen koulujen osalta.

Opettaja Mauno Martikainen on kirjoittanut kansakouluista kertovan historiikin ”Hiljentyneet koulut”, jonka jatko-osa Martikaisen ja Wilma Klippelin kirjoittama teos Hiljentyneet koulut II on. Molempien kirjojen tilauksesta voi tiedustella Nurmes-seura ry:n kautta.

 

Inkeri ja Mauri Vänskän säätiö on perustettu vuonna 1985. Säätiön kotipaikka on Tornio. Säätiön tarkoituksena on elinkeinotoiminnan tukeminen, Pohjois-Karjalaisen kulttuurin säilyttäminen ja taltioiminen, maakunnallisen kulttuuri- ja museotoiminnan tukeminen sekä lääketieteellisen tutkimustyön edistäminen.